Praktijknieuws – Huisarts Hendrikx – Steenderen

Welkom op de site van huisarts Leon Hendrikx

Op deze website vindt u informatie over de werkwijze van onze apotheekhoudende huisartspraktijk te Steenderen. U wordt geïnformeerd over de spreekuurtijden, telefonische bereikbaarheid, huisbezoek, dienst- en waarneemregelingen. Voor het maken van afspraken of contact met de doktersassistente kunt u bellen 0575-451366.

Wij beschikken sinds kort over verder digitale mogelijkheden in de vorm van chatten en symptoomchecker. Zie voor meer informatie op pagina digitale zorgzaken regelen

 

Huisarts Hendrikx
Burg. Smitstraat 23 7221 BH Steenderen

Praktijknieuws

Digivitaler, oefenen met digitale zorg
Zelf je gezondheidszaken regelen via internet?

Dat kun je leren. Huisartsenpraktijken in Steenderen starten samen met de Bibliotheek de workshops Digivitaler
Deze workshops bestaan iedere keer uit 2 bijeenkomsten.

De eerste cursus is op 16 en 30 mei 2024. Daarna zal iedere 1e donderdag van
de maand een nieuwe cursus beginnen.

Elke eerste cursusochtend van de maand staat het patiëntenportaal
centraal en elke derde cursusochtend van de maand staan de andere
onderwerpen (keuze van de deelnemers) centraal.
Er kunnen maximaal 6 personen per workshop deelnemen. Hierdoor
krijgt iedereen voldoende aandacht. Aanmelden vooraf is nodig!

Voor wie? Je kunt met een laptop, tablet of smartphone overweg, maar
je hebt vragen over de online zorg. Hoe werkt dit, wat kan ik ermee etc.
Waar? Ontmoetingscentrum De Kei in Steenderen

Wanneer?
16 en 30 mei van 09.30-11.30 uur
6 en 20 juni van 09.30-11.30 uur
5 en 19 sept van 09.30-11.30 uur
3 en 17 okt van 09.30-11.30 uur
7 en 21 nov van 09.30-11.30 uur
5 en 19 dec van 09.30-11.30 uur en zo verder

Kosten? Gratis na aanmelding. Neem je tablet of telefoon mee!
Voor laptops wordt gezorgd. NB. Je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek.

Aanmelden doe je door een e-mail te sturen naar: L.hendrikx@planet.nl
Graag daarin vermelden:
uw naam, adres en telefoonnummer
Op welke datums u wilt komen

 

Huisarts in opleiding

Vanaf 1 maart is er een huisarts in opleiding werkzaam bij ons in de praktijk. Haar naam is Loes Bakker.

Wie huisarts wil worden, moet na het behalen van het artsexamen de specialisatie huisartsgeneeskunde volgen. Deze specialisatie duurt drie jaar. In het 1ste en 3de jaar werkt de aios (arts in opleiding specialisatie) in een huisartsenpraktijk.

Er wordt tijdens deze specialisatie steeds gewerkt onder begeleiding van een ervaren en getrainde huisarts, de opleider huisartsgeneeskunde.

De huisarts in opleiding houdt zelfstandig spreekuur en legt visites af. Zo nodig overlegt de aios met de opleider of een van de andere artsen tijdens of na het spreekuur of een visite.

Op de huisartsenpost doet hij/zij ervaring op in het verrichten van avond-, nacht- en weekenddiensten.

De huisarts in opleiding heeft 1x per week onderwijs aan de universiteit .

Voor u als patiënt zijn er duidelijke voordelen aan deze opleidingssituatie. De huisarts in opleiding heeft meer spreekuurtijd, daarnaast worden alle consulten en visites van de huisarts in opleiding met de eigen huisarts nabesproken en geanalyseerd, er “kijken” dus twee dokters naar uw probleem. Op de lange termijn helpt u mee aan het zorgen voor goede huisartsen in de toekomst

Het kan zijn dat de huisarts in opleiding vraagt of een consult opgenomen mag worden voor onderwijsdoeleinden. Het spreekt voor zich dat het u vrij staat een dergelijk verzoek af te wijzen en dat er met beeld- of geluidmateriaal vertrouwelijk wordt omgegaan.

Waarom werkt de praktijk met huisartsen in opleiding

Wij willen graag onze ervaring en enthousiasme voor het vak overbrengen aan jonge artsen, om op die manier goede huisartsen voor de toekomst af te kunnen leveren en een toekomstig tekort aan huisartsen vóór te zijn. Bovendien brengen deze jonge artsen vaak andere inzichten en nieuwe ideeën mee vanuit de opleiding.

 

Geneesmiddelen voorkeursbeleid zorgverzekeraar

Geneesmiddelen zijn er van verschillende merken. De kwaliteit en werking is hetzelfde, de prijs kan echter verschillen. Om ervoor te zorgen dat de zorg voor iedereen betaalbaar blijft, bepaalt uw zorgverzekeraar het merk van het geneesmiddel dat u vergoed krijgt. Dit heet het preferentiebeleid/ voorkeursbeleid. Uw apotheekhoudend huisarts geeft u het juiste geneesmiddel met dezelfde werkzame stof als uw vertrouwde medicijn. Wij controleren of het aangewezen middel geschikt en veilig is voor u. Voordat geneesmiddelen toegelaten worden op de Nederlandse markt controleert het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) deze geneesmiddelen op kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid. De minister stelt vast of geneesmiddelen onderling vervangbaar zijn. Uw zorgverzekeraar vergelijkt daarna de prijzen. Zij wijzen het middel met de laagste prijs aan als voorkeursgeneesmiddel. Onder andere DSW en ONVZ hanteren geen voorkeursbeleid. Het komt gelukkig zelden voor, maar het kan gebeuren dat u niet goed reageert op een medicijn doordat u bijvoorbeeld allergisch bent voor een hulpstof. Neem in dat geval contact met ons op. Als er sprake is van medische noodzaak dan kijken wij welk alternatief merk wel voor u geschikt is. Is er geen medische noodzaak maar wilt u wel een ander merk geneesmiddel dan uw zorgverzekeraar vergoedt? Dan moet u dit geneesmiddel volledig zelf betalen. U kunt dit dan ook niet achteraf declareren bij uw zorgverzekeraar. Meer informatie over het voorkeursbeleid is te vinden op de website van uw zorgverzekeraar.

Heeft u vragen? Dan kunt u contact met ons opnemen.